top of page
ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ
Η θεραπεία της χολολιθίασης και των επιπλοκών της.

Published by Nikolaos Alexandrou - April 2022

Χολολιθίαση ονομάζεται η ανάπτυξη λίθων (πέτρες) στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης. Εμφανίζεται στο 10% περίπου του πληθυσμού. Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου αποτελούν η ηλικία (άνω των 40 ετών), το φύλο (συχνότερα στις γυναίκες), το οικογενειακό ιστορικό, η πλούσια σε θερμίδες δίαιτα, η λήψη φαρμάκων (π.χ. αντισυλληπτικά) η παχυσαρκία και διάφορα μεταβολικά νοσήματα (υπερλιπιδαιμία, διαβήτης).

Η χολολιθίαση μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο δεξιό πάνω τμήμα της κοιλιάς (κωλικός χοληφόρων ή κωλικός ήπατος), ο οποίος εμφανίζεται κατά κανόνα μετά από ένα βαρύ, λιπαρό γεύμα. Αν ο πόνος αυτός έχει διάρκεια πάνω από 12 ώρες, είναι πιθανή η εμφάνιση φλεγμονής (οξεία χολοκυστίτιδα), η οποία εκδηλώνεται με πολύ έντονο πόνο και πυρετό. Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στο Νοσοκομείο και η χειρουργική θεραπεία της νόσου. Στις επιπλοκές της χολολιθίασης περιλαμβάνονται επίσης η οξεία φλεγμονή στα χοληφόρα αγγεία και η οξεία φλεγμονή του παγκρέατος. Και στις δύο αυτές καταστάσεις είναι απαραίτητη η εισαγωγή στο Νοσοκομείο και η περαιτέρω θεραπεία, που μπορεί να είναι συντηρητική, ενδοσκοπική ή και χειρουργική.

Η διάγνωση της χολολιθίασης και της οξείας χολοκυστίτιδας γίνεται πολύ εύκολα με υπερηχογράφημα κοιλίας. Σε περίπτωση περαιτέρω επιπλοκών της νόσου, ενδέχεται να είναι απαραίτητες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία. Η γενική εξέταση αίματος καθώς και βιοχημικές εξετάσεις είναι συνήθως απαραίτητες.

Η θεραπεία της χολολιθίασης είναι μόνο χειρουργική και περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρης της χοληδόχου κύστης με τις πέτρες. Η επέμβαση γίνεται ενδοσκοπικά, μέσω τεσσάρων μικρών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα (Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή). Η κατάλληλη διαιτητική αγωγή (αποφυγή των λιπαρών τροφών) είναι επιβεβλημένη στον ασθενή με χολολιθίαση, τουλάχιστον μέχρι την οριστική χειρουργική θεραπεία.

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ
Θεραπεία αιμορροΐδων χωρίς πόνο με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας Laser

Published by Nikolaos Alexandrou - April 2022

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανατομίας του πρωκτού. Πρόκειται, ουσιαστικά, για “σάκους” που γεμίζουν με αίμα κατά την αφόδευση και ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν την περιοχή από τραυματισμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι αιμορροΐδες μεγαλώνουν σε μέγεθος και προκαλούν σημαντικά συμπτώματα στον ασθενή: τοπική διόγκωση, πόνο, αιμορραγία, ακράτεια και φαγούρα. Η κυριότερη αιτία που προκαλεί τις αιμορροΐδες είναι η δυσκοιλιότητα και ιδιαίτερα η έντονη και παρατεταμένη προσπάθεια κατά την αφόδευση.

Η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή, αποτελούν παράγοντες που συνεισφέρουν στην επιδείνωση των αιμορροΐδων. Περίπου το 80% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποιο πρόβλημα σχετιζόμενο με αιμορροΐδες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Συνήθως το πρόβλημα εκδηλώνεται με την εμφάνιση κόκκινου αίματος στην τουαλέτα αλλά και στο χαρτί μετά την αφόδευση ή με την αίσθηση της παρουσίας κάποιου όγκου στην περιοχή (όταν οι αιμορροΐδες “βγαίνουν” προς τα έξω).
Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Όταν είναι 3ου ή 4ου βαθμού είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία, δεδομένου ότι οι συντηρητικές θεραπείες (χάπια Daflon, κρέμα Proctosynalar κλπ) αποτυγχάνουν πάντοτε. Οι κλασσικές χειρουργικές μέθοδοι περιλαμβάνουν αφαίρεση των αιμορροΐδων. Το βασικότερο μειονέκτημα των μεθόδων αυτών είναι ότι συνοδεύονται από σημαντικού βαθμού πόνο, αιμορραγία και άλλες επιπλοκές (π.χ. ακράτεια) μετά τη χειρουργική επέμβαση. Τη λύση στα προβλήματα αυτά έρχεται να δώσει η χειρουργική θεραπεία των αιμορροΐδων με LASER.

Το Laser είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα σε εξειδικευμένα Κέντρα στις ΗΠΑ και στη Γερμανία. Η άμεση εφαρμογή του στους αιμορροϊδικούς όζους προκαλεί την προοδευτική συρρίκνωσή τους, και έτσι δεν είναι αναγκαία η αφαίρεσή τους. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η φυσιολογική ανατομία της περιοχής και μηδενίζεται η πιθανότητα επιπλοκών. Τα βασικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αυτή η μέθοδος είναι τα εξής:

   – Καθόλου πόνος: Ο ασθενής δεν πονάει καθόλου μετά την επέμβαση, κάτι που είναι πρωτοποριακό για τις επεμβάσεις της περιοχής.

   – Καθόλου αιμορραγία: Ο κίνδυνος αιμορραγίας μετά την επέμβαση είναι μηδαμινός.

   – Καμία επιπλοκή: Το Laser έχει δράση μόνο στις αιμορροΐδες. Δεν προκαλεί καμία βλάβη στην περιοχή του πρωκτού.

   – Ταχύτατη ανάρρωση: Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του την επόμενη ημέρα.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι ίδια με τις κλασσικές χειρουργικές μεθόδους. Οι αιμορροΐδες δεν επανεμφανίζονται και ο ασθενής απαλάσσεται οριστικά από το πρόβλημα. Η επαναστατική εφαρμογή του Laser κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας καθιστά τις κλασσικές χειρουργικές μεθόδους θεραπείας των αιμορροΐδων ξεπερασμένες, γεγονός που θα οδηγήσει στη σταδιακή κατάργησή τους.

ΡΑΓΑΔΑ
Ραγάδα πρωκτού. Χειρουργική θεραπεία ενός επώδυνου προβλήματος και η συμβολή του Laser

Published by Nikolaos Alexandrou - April 2022

Ραγάδα πρωκτού ονομάζεται ο τραυματισμός (ρήξη) στο οπίσθιο τμήμα του πρωκτικού δακτυλίου. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από την υπερβολική διάταση του πρωκτικού δακτυλίου κατά την αφόδευση, λόγω διέλευσης ενός μεγάλου μεγέθους κοπρόλιθου, ιδιαίτερα σε ασθενείς που πάσχουν από δυσκοιλιότητα.

Διακρίνεται σε οξεία (με διάρκεια συμπτωμάτων κάτω από 1 μήνα) και χρόνια (όταν το πρόβλημα διαρκεί πάνω από 1 μήνα).

Το πρώτο σύμπτωμα της ραγάδας πρωκτού είναι ένας οξύς και έντονος πόνος μετά από μια δύσκολη και εργώδη κένωση. Ο πόνος αυτός μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι αρκετές ώρες και επανεμφανίζεται σε κάθε κένωση. Το άγχος της εμφάνισης του πόνου κατά τις επόμενες επισκέψεις στην τουαλέτα, οδηγεί σε περαιτέρω δυσκοιλιότητα, σχηματισμό σκληρής σύστασης κοπράνων και περαιτέρω τραυματισμό του πρωκτού, προκαλώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο. Σημαντικό ρόλο παίζει η αντανακλαστική (λόγω του πόνου) σύσπαση των μυών της περιοχής. Συχνό σύμπτωμα που συνοδεύει τον πόνο είναι και η αιμορραγία, η οποία γίνεται αντιληπτή είτε στο χαρτί είτε στην τουαλέτα.

Η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού γίνεται με την κλινική εξέταση.
Η θεραπεία της ραγάδας εξαρτάται από το αν είναι οξεία ή χρόνια. Στην περίπτωση της οξείας ραγάδας, η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και του πόνου σε συνδυασμό με ζεστά εδρόλουτρα οδηγεί σε ίαση στο 90% των περιπτώσεων.
Η χρόνια ραγάδα (διάρκεια συμπτωμάτων > 1 μήνα) είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί με τοπική θεραπεία (κρέμα νιτρογλυκερίνης 0,2%). Στην περίπτωση που η θεραπεία αυτή δεν είναι επιτυχής, είναι επιβεβλημένη η χειρουργική επέμβαση.

Η κλασσική χειρουργική θεραπεία της χρόνιας ραγάδας πρωκτού έχει επιτυχία πάνω από 90%. Εξέλιξη των τελευταίων ετών, αποτελεί ο συνδυασμός της κλασσικής επέμβασης με την εφαρμογή Laser στην περιοχή της ραγάδας με ενθαρρυντικά, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα.

ΚΗΛΗ
Χειρουργική θεραπεία της κήλης

Published by Nikolaos Alexandrou - April 2022

Με τον όρο κήλη περιγράφεται μια διόγκωση που εμφανίζεται σε κάποια περιοχή της κοιλιάς. Πρόκειται για την προβολή κάποιου οργάνου της κοιλιάς (συνήθως είναι το έντερο) μέσα από μια φυσική οπή του κοιλιακού τοιχώματος, όπως είναι για παράδειγμα ο ομφαλός ή η βουβωνική περιοχή. Στα είδη της κήλης περιλαμβάνονται η βουβωνοκήλη (συχνότερη στους άνδρες), η οσχεοκήλη (πρόκειται ουσιαστικά για μια βουβωνοκήλη μεγάλου μεγέθους που προβάλλει στην περιοχή των όρχεων και εμφανίζεται αποκλειστικά στους άνδρες), η ομφαλοκήλη, η μηροκήλη (συχνότερη στις γυναίκες) και η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη. Στην περίπτωση της μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης, η διόγκωση εμφανίζεται σε κάποιο σημείο της κοιλιάς στο οποίο έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση, με αποτέλεσμα το κοιλιακό τοίχωμα να έχει εξασθενήσει στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση μιας κήλης αποτελούν η ηλικία, η άρση βάρους, ο χρόνιος βήχας, η χρόνια δυσκοιλιότητα, το κάπνισμα, οι παθήσεις του προστάτη σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, η εγκυμοσύνη στις γυναίκες (ομφαλοκήλη), παθήσεις στις οποίες υπάρχει συσσώρευση υγρού στην κοιλιά (ασκίτης) ενώ σημαντικό πόλο παίζει και η κληρονομικότητα.  

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος κατά κανόνα δεν προκαλούν συμπτώματα ή προκαλούν ήπια ενοχλήματα όπως μικρής έντασης πόνο ή αίσθημα βάρους. Με την πάροδο του χρόνου, οι κήλες έχουν την τάση να αυξάνονται σε μέγεθος. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η χειρουργική θεραπεία τους. 

Η πιο σημαντική επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί σε μια κήλη είναι η περίσφιξη. Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο και κλινική εικόνα απόφραξης του εντέρου, δηλαδή διάταση της κοιλιάς και εμέτους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση, κατά την οποία είναι επιβεβλημένη η εισαγωγή του ασθενούς στο Νοσοκομείο και η επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Η κήλη θεραπεύεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική θεραπεία της κήλης περιλαμβάνει την ανάταξη του οργάνου που προβάλλει και την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος με τη χρήση συνθετικού πλέγματος. Το ποσοστό επιτυχίας των επεμβάσεων αυτών είναι ιδιαίτερα υψηλό. 

Ταχύτατη και ανώδυνη θεραπεία κύστης κόκκυγα με Laser

Published by Nikolaos Alexandrou - April 2022

Η κύστη κόκκυγα είναι ένα συχνό πρόβλημα στις ηλικίες μεταξύ 15-30 ετών, ιδιαίτερα στους άνδρες. Πρόκειται για μια καλοήθη πάθηση, η οποία, ωστόσο είναι δυνατόν να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καθημερινή ζωή του ασθενούς.
Το πρόβλημα ξεκινάει πάντοτε από τη διείσδυση μιας τρίχας στο δέρμα, ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας τριβής και ερεθισμού στην περιοχή του κόκκυγα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται σταδιακά μια κύστη γεμάτη με τρίχες. Πολλές φορές η κύστη επιμολύνεται και μαζεύει πύον (απόστημα). Τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία.
Η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και το οικογενειακό ιστορικό σχετίζονται με την εμφάνιση κύστης κόκκυγα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ανατομία της περιοχής αλλά και η μεγάλου βαθμού τριχοφυΐα.
Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους είναι συνήθως μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή, δεδομένου ότι ο πόνος μετά την επέμβαση είναι σημαντικός, ενώ η πλήρης επούλωση ενδέχεται να διαρκέσει 3-4 μήνες με συνεχείς αλλαγές γαζών και καθημερινή φροντίδα.
Η εισαγωγή της χρήσης του Laser κατά την τελευταία δεκαετία έχει απλοποιήσει σημαντικά τη χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγα. Η άμεση εφαρμογή του στην περιοχή του προβλήματος έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή και την ταυτόχρονη σύγκλειση της κύστης χωρίς να είναι απαραίτητη η αφαίρεσή της. Το Laser έχει δράση μόνο στην κύστη κόκκυγα και δεν προκαλεί καμία βλάβη στους πέριξ φυσιολογικούς ιστούς.

Με τη μέθοδο του Laser:
1) Αποφεύγονται οι μεγάλες εκτομές και ο χρόνος αποκατάστασης είναι πολύ μικρός
2) Δεν υπάρχει καθόλου πόνος μετά το χειρουργείο και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του την επόμενη ημέρα.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του, το Laser, έχει παρόμοια ποσοστά επιτυχίας με τις κλασσικές χειρουργικές μεθόδους, αλλά με ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Ανώδυνη θεραπεία αιμορροΐδων με Laser

Published by Nikolaos Alexandrou - April 2022

Η νόσος των αιμορροΐδων αποτελεί ένα σχετικά συνηθισμένο πρόβλημα, δεδομένου ότι το 80% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα σχετιζόμενο με αιμορροΐδες, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι αιμορροΐδες κατατάσσονται σε εξωτερικές, με κύριο σύμπτωμα τον έντονο πόνο και σε εσωτερικές, με κύρια συμπτώματα την αιμορραγία και την τοπική διόγκωση. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες κατατάσσονται σε 4 βαθμούς, ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Οι 3ου και 4ου βαθμού αντιμετωπίζονται μόνο με χειρουργική επέμβαση.
Οι κλασσικές μέθοδοι χειρουργικής θεραπείας συνοδεύονται από έντονο μετεγχειρητικό πόνο, ο οποίος διαρκεί συνήθως 7 – 10 ημέρες. Επίσης δεν είναι μηδενική η πιθανότητα επιπλοκών όπως η αιμορραγία, η ακράτεια και η στένωση του πρωκτικού δακτυλίου.

Τη λύση έρχεται να δώσει μια σχετικά νέα μέθοδος, η Αιμορροϊδοπλαστική με τη χρήση Laser. Πρόκειται για την άμεση εφαρμογή Laser στους αιμορροϊδικούς όζους χωρίς να είναι απαραίτητη η αφαίρεσή τους. Το αποτέλεσμα είναι η προοδευτική συρρίκνωση των αιμορροΐδων και η αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας του πρωκτού. Η επιτυχία της μεθόδου είναι αντίστοιχη με τις κλασσικές χειρουργικές τεχνικές. O μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος ως καθόλου και η πιθανότητα αιμορραγίας εξαιρετικά περιορισμένη. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Laser, ωστόσο, είναι ότι είναι εξαιρετικά ασφαλές για τον ασθενή, δεδομένου ότι δεν είναι απαραίτητη η αφαίρεση των αιμορροΐδων. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται η πιθανότητα κακώσεων και επιπλοκών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 98% των ασθενών δηλώνουν ευχαριστημένοι από την επέμβαση και το αποτέλεσμά της.

Η Αιμορροϊδοπλαστική Laser είναι η τελευταία λέξη της ιατρικής επιστήμης για την ασφαλή αντιμετώπιση ενός συχνού προβλήματος.

bottom of page